Geschiedenis

Hoe langharige katten in Siberië terecht zijn gekomen, zal wel altijd een raadsel blijven. Waarschijnlijk zijn korthaar katten meegenomen naar Siberië toen in de 16e eeuw een begin werd gemaakt met de ontginning. Er wordt gesuggereerd dat de halflangharige Siberische katten de voorouders van alle langhaar katten zijn, inclusief de oorspronkelijke Perzen en Angora’s.

Niet duidelijk is wanneer de langhaar mutatie voor het eerst in deze gebieden opdook, maar er zijn aanwijzingen dat deze katten al duizend jaar of meer bestaan en in die tijd weinig veranderd zijn. Onderzoek in de vroegere Sovjetunie bracht aan het licht dat het langhaar gen de grootste verspreiding had in de buurt van Sint Petersburg en waarschijnlijk ontstond in het Noorden. Aard en karakter: Het zijn lieve katten en ze zijn ontzettend intelligent. Ze zijn ook erg actief.

De Siberen waren veel voorkomende katten rond de Russische markten en op het plattenland van hun thuisland Siberië. Er wordt gezegd dat Russische immigranten dit ras meegenomen hebben op hun reizen naar Moskou en St. Petersburg.  De Siberische kat heeft het volgehouden in de gure winter en strenge klimaat en heeft zodoende een dikke vacht ontwikkeld die waterafstotend en olieachtig is. Gedurende deze tijd dacht niemand eraan om de Sibeer als een echte raskat te gaan fokken. Rusland stond het niet toe om dieren als huisdier te houden, met of zonder stamboom vanwege voedsel tekorten.

Er gaan veel verhalen de ronde over deze kat waarvan we tot op heden niet zeker weten of deze werkelijk zijn gebeurd of niet. De eerste Siberische katten staan in de geschiedenis beschreven in het jaar 1000.  In de Russische folklore zouden deze prachtige katten hun thuis hebben gevonden in de Russische kloosters. In deze kloosters zouden ze langs de hogen lichtbogen lopen, gebruik makend van hun snelheid, sterkte en behendigheid. Ze zouden op de uitkijk staan voor indringers, ondertussen waren ze zeer loyaal tegenover de monniken en waren geliefd gezelschap.

De Sibeer is dan ook Ruslands inheemse kat. Met al deze informatie kun je stellen dat de Sibeer dus geen nieuw ras is voor Europa. De colourpoint variant van de Sibeer wordt ook wel de Neva Masquerade genoemd. Deze naam is gekozen omdat de eerste colourpoint Sibeer bij de rivier de Neva is gezien, Masquerade staat voor masker wat slaat op de gekleurde maskers die colourpoint katten dragen. Neva is de rivier die door St. Petersburg loopt.