Qua type is de Siberische kat middelgroot tot groot, hoe groter hoe liever. Ze zijn zeer goed gespierd. Het lichaam is matig lang en rechthoekig van formaat.  Ze hebben geen hoge, maar wel krachtige poten die bij het lijf passen. De voeten zijn groot, rond en stevig.  Ze hebben een brede zeer goed ontwikkelde borst en hun nek is kort en goed gespierd.

De kop is een beetje afgerond en moet behoorlijk breed zijn. met een goed ontwikkelde kin. Ze hebben brede stevige massieve jukbeenderen.  De oren zijn middelgroot, breed bij de aanzet diep en ver uit elkaar staand. Ze mogen iets of wat naar voren buigen en ze zijn licht afgerond met zogenaamde lynxpluimen . Ze hebben grote licht ovale ogen, die een beetje schuin en ver uit elkaar staan.

In de winter is de vacht bijzonder lang aan de buik, hals, borst, aan de broek en de staart en is de vacht zeer dicht en fijn van structuur. In de zomer is er minder onderwol aanwezig. De staart is breed en krachtig bij de aanzet en loopt smaller uit in een afgeronde top. Een Siberische kat mag ook een zgn “Himalaya-patroon” dragen oftewel een point kat zijn. Alle point katten mogen blauwe ogen hebben. De normale Siberische kat moet groene, gele of oranje kleurige ogen hebben. De point Sibeer ook wel Neva Masquarade genoemd, moet blauwe ogen hebben.